www.Flashlube.cz | www.ŠlápniNaPlyn.cz
 Šlápni na plyn!  >  Výběr aktualit za rok 2011
Specifika vozidel s pohonem na plyn

Jízda na zkapalněný ropný plyn LPG

Jízda na stlačený zemní plyn CNG

Jízda na zkapalněný zemní plyn LNG

Jízda na bioplyn

Historie vozidel
s pohonem na plyn

Glosář

Motorové aditivum LPG, CNG, bioplyn

Podtlakové dávkování aditiva

Elektronické dávkování aditiva

Monitoring aktualit (výběr z roku 2011)        Kde tankovat LPG / CNG



25. 11. 2011

Oblíbený korejský mini MPV Ray bude
i s pohonem na LPG.





25. 11. 2011

Podle aktuální zprávy Českého statistického úřadu zdražily – vyjma LPG, který je naopak levnější – všechny pohonné hmoty. Cena benzinu
Natural 95 se v průměru zvýšila o 29 haléřů
na 35,17 koruny za litr; benzin Special 91 zdražil
o 17 haléřů (prodává se cca za 34,57 koruny
za litr). Úplně nejvíc zdražila motorová nafta. Její cena stoupla o 47 haléřů na 35,56 koruny za litr.


17. 11. 2011

Automobilka Seat nově nabízí pro vozy Ibiza
a Leon s pohonem na zkapalněný ropný plyn
LPG. V době zdražování paliv se tak Seat přidává k těm nemnoha značkám, které oficiálně nabízejí auta na plyn, konkrétně vozy upravené ke spalování propan butanu. K výkonu LPG Ibizy
a Leonu více informací na webu Auto.cz.


27. 9. 2011

Spotřebitelský test motorových aditiv odhalil nebezpečné výrobky používané v motorech s pohonem LPG.





21. 7. 2011

Podle ČTK ceny benzinu a nafty v ČR v uplynulém týdnu začaly opět růst. Podle údajů Českého statistického úřadu naopak zlevnil plyn LPG, a to o 14 haléřů na průměrných 16,95 Kč/l.


22. 7. 2011

Podle průzkumu, který si nechala zpracovat společnost GE Money Auto (dříve IMP Leas, resp. součást GE Consumer Finance jako GE Capital Leasing) 28 % českých řidičů z 828 oslovených uvažuje o pořízení automobilu s alternativním pohonem. Devět z 10 těchto motoristů tak chce ušetřit na provozních nákladech. Nejčastěji tuzemští řidiči uvažují o přechodu na zkapalněný ropný plyn LPG (71 %). Víc jak polovina řidičů chce o přechodu na alterantivní pohon uvažovat při nákupu nového automobilu. O brzké přestavbě uvažuje 37 % motoristů.


21. 7. 2011

Radnice města Louny chce podle ČTK šetřit na provozních nákladech, takže kromě jiného nechá dvě služební auta Škoda Octavie, které používá vedení města, přestavět na plyn LPG.


20. 7. 2011

Podle vydané tiskové zprávy nabízí společnost AAA AUTO od začátku července 2011 přestavby automobilů na LPG. „Chceme zvýšit atraktivitu vozidel s benzínovými motory, která po provedené přestavbě na LPG dokážou jezdit s mimořádně nízkými provozními náklady kolem 1,50 Kč na kilometr,“ uvedl ředitel prodeje AAA AUTO Daniel Harant. Jak bude přestavba probíhat? Další podrobnosti si přečtěte v samostatném článku AAA AUTO nabízí zvýhodněné přestavby automobilů na plyn.


7. 7. 2011

Časopis Flotila – Magazín řídících pracovníků firemních flotil zveřejnil test vozu Fiat Linea LPG. Automobilka slibuje náklady 1,1 Kč na kilometr. S LPG podle Fiatu snížíte náklady na provoz až o 50 %! Fiat nabízí instalaci technologie pro sekvenční vstřikování LPG prostřednictvím autorizovaných dealerů. Výrobcem samotné vstřikovací technologie LPG je společnost Tartarini Auto, která přestavby na plyn provádí už od roku 1941. Garantuje v podstatě stejný výkon jako u nepřestavěného vozu, tedy 88 kW pro motor 1.4 T-jet. Maximálních 206 Nm dosahuje už v 2.500 otáčkách, jinak je na svou velikost velice živý. Plná nádrž LPG vystačí na cca 400 kilometrů.


24. 5. 2011

Redaktoři rubriky AutoMoto serveru Novinky.cz provedli srovnání spotřeby u vozu Octavie, pohon motoru nafta, benzin a LPG. Výsledek? Při ceně 34 korun za litr nafty a spotřebě pět litrů vyjde podle nich jeden kilometr v dieselovém autě na 1,70 Kč. V případě pohonu LPG je to cca 1,40 Kč za každý ujetý kilometr.





17. 5. 2011

Portál Auto informuje, že divize Volkswagen Nutzfahrzeuge rozšířila nabídku modelů Caddy a Caddy Maxi o verzi s pohonem na LPG. Akční rádius tohoto Volkswagenu s pohonem LPG se pohybuje okolo 430 km a emise CO2 jsou o 10 procent nižší. Použitou plynovou nádrž vyvinuly přímo ve Volkswagenu, kde nádrž rovněž úspěšně prošla bezpečnostními nárazovými zkouškami. Nádrž je umístěna pod podlahou zavazadlového prostoru vozidla, přičemž objem kufru nijak nezmenšuje.


13. 5. 2011

LPG je opět levnější. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu jeho cena klesla o 2 haléře na průměrných 17,37 Kč/l.


6. 5. 2011

Jak ukazují aktuální údaje ČSÚ, mírně se zvýšila cena za Special 91 (o 3 haléře na průměrných 33,82 koruny za litr). Plyn LPG byl naopak oproti předešlému období levnější (jeho cena klesla o 7 haléřů na průměrných 17,39 Kč/l).


2. 5. 2011

Co všechno dnes už jezdí na plyn! Jistý majitel ze Zlínska přes Sbazar.cz prodává Chrysler Concorde s pohonem na LPG. Zajímají vás detaily? Objem motoru 3.500 ccm, průměrná spotřeba 12,0 l na 100 km, výkon motoru 174 kW, najeto 62 000 mil. Auto je ve vynikajícím stavu, ale majitel (fanda do aut) si chce pořídit nějakého veterána. Požaduje 179.000 Kč. – Wow!

auto Chrysler Concorde s pohonem na plyn

11. 4. 2011

Nejprodávanějším autem je za poslední čtvrtletí statistiky prodejů Svazu dovozců automobilů (SDA) benzinový šedý kombík. Mezi palivy sice benzin vítězí s dvacetiprocentním náskokem před naftou. Ovšem vozů na CNG se prodalo jedenadvacet kusů, automobilů na LPG osm.


22. 3. 2011

Za jeden litr Benzinu Natural 95 zaplatíte okolo 34 korun, za stejný objem LPG jen necelých 18 korun. Pokud nepatříte mezi vysloveně sváteční řidiče, zvažte, zda není čas objednat si ve specializované dílně přestavbu svého auta na plynový pohon. Montáž trvá přibližně jeden až dva dny. Vyjde průměrně na 25–30 tisíc korun.


19. 3. 2011

Mercedes-Benz začal nabízet třídu E s pohonem na zemní plyn CNG. Ten lze při provozu kombinovat s klasickým Naturalem 95. Mercedes nabízí zemní plyn i pro třídu B, dodávku Sprinter či autobusy Citaro.
Mercedes-Benz s tlakovou nádobou CNG


12. 3. 2011

Podle studie Mezinárodní asociace vozidel na zemní plyn (IANGV). se má v průběhu příštích deseti let objevit na silnicích po celém světě zhruba padesát milionů vozidel, které pohání stlačený zemní plyn CNG. Podíl těchto aut na celkovém vozovém parku dosáhne 9 procent.


1. 3. 2011

Přestavba LPG ze starších benzinových vozidel nyní přijde na zhruba 15 tisíc korun. v případě moderních motorů je to zhruba 30 tisíc korun. Pokud však nepatříte mezi vysloveně sváteční jezdce, investice se vám do několika měsíců vrátí.


NAPIŠTE NÁM

›› Pokud máte nějaké zajímavé zprávy, jejichž obsahem je provoz automobilů, autobusů a jiných vozidel či motorů s pohonem na plyn LPG, GNG, LNG, nabídněte nám je k publikování.


›› Monitoring médií pro portál ŠlápniNaPlyn.cz zajišťuje rešeršní agentura abcRedakce.cz.
  mapa České republiky

       ›› Mapa plnicích stanic LPG v ČR

       ›› Mapa plnicích stanic CNG v ČR




9. 12. 2011

Od ledna 2012 bude Opel nabízet svůj model Zafira Tourer 1.6 s motorem CNG. Specifikace: motor o výkonu 110 kW (150 k) a 210 Nm, objem nádrže 25 kilogramů .


29. 11. 2011

Polská firma Solaris Bus & Coach S.A. rozšiřuje svou nabídku o nízkovstupový kloubový autobus Urbino 18. Jeho motor pohání stlačený zemní plyn (CNG).


22. 11. 2011

Portál Aktuálně.cz ve své rubrice Auto dnes zmiňuje výsledky autosalonu v Los Angeles. Za nejekologičtější auto v USA tamní porota nezvolila elektromobil, dokonce ani vůz s hybridním pohonem, ale (poprvé v historii) automobil s pohonem na zemní plyn CNG. Konkrétně jde o Hondu Civic v US verzi, což je Honda Civic Natural Gas.


16. 11. 2011

Bulat Subajev, generální ředitel ropné společnosti Lukoil pro střední Evropu a Benelux, poskytl rozhovor pro on-line deník Týden.CZ, který dnes vyšel. Mimo jiné v něm uvedl, že v CNG vidí Lukoil velký potenciál. Sice se prý nejedná o velkou část tržeb Lukoilu, je to ale rostoucí segment a poptávka zákazníků o pohon na CNG se zvyšuje. Lukoil je největší ruská firma podnikající v oblasti těžby a zpracování ropy. Konkurenčí Gazprom je největší ruský exportér zemního plynu na světě.


4. 11. 2011

Magazín iFleet.cz informoval o tom, že Motor Jikov Group bude jezdit s Passaty na CNG. – Volkswagen předal českobudějovické společnosti Motor Jikov Group šest manažerských vozů Passat Variant TSI EcoFuel s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG).


VÝBĚR KLÍČOVÝCH TÉMAT

Nízká cena LPG | Poměr mísení propan a butan | Výhody CNG | Revize LPG | Tankování CNG | Tankování zemního plynu | Bezpečnost | Kombinovaná jízda benzin a LPG | CNG a ekologie | Aditiva do LPG | Parkování LPG | Mapa ŠlápniNaPlyn.cz | Slovník | Aditiva Flashlube | Ochrana motoru | Dřevoplyn | Metan | Aditivum do LPG | Bioplyn | Aditivum do CNG | Svítiplyn | Alternativní pohon | Motorová aditiva |


2. 11. 2011

Článek publikovaný v iDnes.cz přinesl přehled nejčastějších mýtů týkajících se CNG, které zároveň vyvrátil. Které to jsou?
   1) CNG autobus je o dost dražší než plynový.
   2) CNG autobus má malý dojezd.
   3) Výstavba CNG stanice je pro DP drahá.
   4) Tankování CNG autobusu je pomalé.
   5) Dovybavení garáží na údržbu je drahé.
   6) Pro CNG autobus je kopcovitý terén problém.
   7) Cena CNG se časem zvýší.
   8) Naftový BUS je stejně ekologický jako CNG.
   9) Řidiči nechtějí CNG autobus řídit.
   10) CNG BUS a provoz není zas tak výhodný.
Více informací najdete v článku.


30. 10. 2011

Podle Deníku veřejné správy zakoupila ČSAD MHD Kladno čtyři nové autobusy poháněné stlačeným zemním plynem (CNG). Celkem podnik vlastní devět těchto vozidel, v budoucnosti by jich chtěl mít kolem 40. Provoz autobusů s plynovým pohonem je pro dopravce v porovnání s klasickými dieselovými levnější. Další autobusy na CNG provozují dopravní podniky i v jiných krajích ČR. Nákup 15 plynových autobusů za 75 až 90 milionů korun plánuje například liberecká společnost BusLine. První čtyři autobusy na stlačeny zemní plyn letos začaly vozit cestující v Jihlavě. Od roku 2007 jezdí také v Karlových Varech, uvádí Deník veřejné správy.


27. 9. 2011

Auta na alternativní plynové palivo CNG mohou nyní v rámci České republiky parkovat i v podzemních garážích, které jsou součástí obchodních center, sportovních hal, kulturních zařízení apod.


3. 8. 2011

Více než čtvrtina ze 75 autobusů Dopravního podniku města Pardubic jezdí podle zprávy ČTK na stlačený plyn CNG. K dosavadním 14 vozům firma letos pořídila dalších šest. „Je to věc ekonomicky i ekologicky zajímavá. Těch 20 autobusů měsíčně uspoří téměř 600.000 korun, navíc to jsou vozidla splňující nejpřísnější emisní limity a nejméně znečišťují prostředí ve městě. Kromě nižších výfukových zplodin podnik ušetří peníze za pohonné hmoty,“ uvedl ředitel podniku Tomáš Pelikán.


19. 7. 2011

Podle České plynárenské unie v Česku v současnosti funguje 34 veřejných plnících stanic CNG. V roce 2010 dosáhla tuzemská spotřeba stlačeného zemního plynu deseti milionů metrů krychlových, což byl meziroční nárůst o 24 procent. Kromě ekologických pozitiv lákají k využití stlačeného zemního plynu v dopravě zejména nižší náklady. Litr benzinu či nafty stojí přes 33 korun. „Na plyn se jezdí za polovinu,“ říká Markéta Schauhuberová z České plynárenské unie (ČPU).


19. 7. 2011

Podle dnešní zprávy ČTK jezdí v ČR přes 3.000 vozů s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Zhruba 500 vozů, které ke svému pohonu využívají stlačený zemní plyn (CNG) přibylo jen letos na tuzemských silnicích. Důvodem k tomu jsou vysoké ceny klasických pohonných hmot. Z 3075 vozidel s pohonem CNG v ČR tvoří většinu osobní a dodávkové automobily (přes 2600 aut). Zhruba 326 vozidel na stlačený zemní plyn tvoří autobusy. Zbytek jsou komunální a další vozidla.


12. 7. 2011

Městská hromadná doprava Jihlava začala využívat čtyři nové autobusy na stlačený plyn CNG. Zajímavost: Nádrže pro pohon CNG mají tyto autobusy umístěnou na střeše. Zároveň s novými autobusy byla v areálu Dopravního podniku města Jihlavy otevřena i CNG stanice, která je přístupná nejen městským autobusům, ale také veřejnosti a soukromým firmám. Příští rok jihlavské Dopravní podniky plánují zakoupit další autobusy s pohonem CNG.


7. 7. 2011

Dnešní Hospodářské noviny informují o tom, že na stlačený zemní plyn (CNG) budou v Česku jezdit i sanitky. Úspora provozních nákladů se pak díky CNG bude oproti dosavadní naftě pohybovat v řádu desítek procent. Vedle toho, že provozovatel má poloviční náklady noviny zmiňují také, tichý chod motoru a minimální emise. Očekává se, že na CNG přejdou v brzké době vedle sanitních vozů i některá popelářská auta a úklidové vozy a rovněž pekařská auta.


24. 5. 2011

Podle vyjádření Marka Veselého z Pražské plynárenské, která dlouhodobě drží jedny z nejnižších cen CNG (21,20 Kč s DPH), nebudou plynárny s cenou CNG do konce roku 2011 pravděpodobně hýbat. – Pro motoristy bezpochyby potěšující zpráva. – Právě pro ně má Pražská plynárenská i další příjemnou nabídku: Zákazníkům je k dispozici tankovací CNG karta, díky níž mohou výhodně tankovat CNG u stanic připojených na území ČR do systému CNGCard. V Praze vyjde 1 kg stlačeného zemního plynu na 19 Kč s DPH.


19. 5. 2011

Dnešní TZ ČPU informuje, že ostravská městská policie bude používat auta na CNG. Ročně tím ušetří 0,7 milionů Kč. Z 36 služebních vozidel Škoda Octavia a Škoda Fabia bude na stlačený zemní plyn (CNG) jezdit 18 policejních automobilů.


12. 5. 2011

Společnost TEDOM finalizuje testy a homologační zkoušky pro kloubový CNG autobus C18 G. Jeho hlavní změna je v technickém řešení. Výška autobusu byla výrazně snížena (o 20 cm) a to díky zapuštění palivových lahví více do střechy. Průjezd autobusu městskou aglomerací bude nyní s mnohem menším omezením. – Vida, jak elegantně lze řešit zdánlivé překážky v rozvoji vozidel s pohonem na plyn!


29. 4. 2011

Každoroční konference Fleet Management je důležitou inspirační platformou pro správce vozových parků. Při letošním setkání byl zřetelně vidět zvýšený zájem finančních ředitelů o sledování investic, což byla oproti předešlým ročníkům změna. Velkou pozornost si letos vysloužila i vozidla s pohonem CNG. Jako ekologická alternativa a také jako zásadní způsob, jak ušetřit náklady firmy.


3. 4. 2011

Společnost Benzina, tuzemská jednička v prodeji benzinu a nafty, chystá prodej zemního plynu CNG. Alternativní palivo, které stále více konkuruje klasickým pohonným hmotám, by měla Benzina podle informací Hospodářských novin nabízet dle předběžného plánu u svých osmi ze 337 čerpacích stanic, z toho u čtyř by měl být stlačený zemní plyn CNG k dispozici řidičům ještě v roce 2011.


16. 3. 2011

Podíl nekvalitních pohonných hmot zjištěných pracovníky České obchodní inspekce (ČOI) u tuzemských čerpacích stanic v únoru vzrostl z lednových 4,5 procenta na 5,8 procenta. Požadavkům jakostních norem v únoru naopak vyhovělo všech 15 odebraných vzorků paliva LPG a také dva vzorky stlačeného zemního plynu CNG.


9. 3. 2011

Podle studie Asociace petrolejářského průmyslu a obchodu ČR, čeká stlačený zemní plyn CNG velká budoucnost. Podle studie vzroste loňských 10 milionů m3 spotřebovaného CNG u nás na 1,8 miliardy m3 v roce 2030.




test pro aditiva do LPG





Autorizovaný e-shop
e-shop s motorovými aditivy





Aditiva do LPG a CNG na Youtube Aditiva do LPG a CNG na Facebooku Aditiva do LPG a CNG na GooglePlus















Začátek stránky | Mapa stránek | E-shop | FAQ Flashlube | Přidat k Oblíbeným položkám

All rights reserved © abcRedakce.cz